About my favorite Nordic movies, tv series and books. In Swedish.

 

På en nyhetsajt (en finlandssvensk) läste jag en artikel som ställde frågan  Vilken nordisk film tycker du är bäst genom tiderna? Den är lite svår för mig att svara på eftersom jag nog inte sett så många av de äldre filmerna och inte heller de allra senaste, men eftersom det står "tycker du" så kan jag väl ändå svara utifrån mitt perspektiv.

Jag väljer att svara även på mina favoriter bland tv-serier och böcker. Det är faktiskt en ganska svår fråga att svara på, eftersom man ju inte minns listor på det sättet. Därför blir det bara vad jag kommer på just nu. De är väl egentligen utan inbördes ordning.

Filmer:

Änglagård, Fanny och Alexander, Mannen på taket, Cirkeln, Italienska för nybörjare samt Fram för lilla Märta.

Jag har sett ett antal andra nordiska filmer under åren, men tyvärr är det bara de här som jag kommer på just nu.

TV-serier:

Spökafton
Ebba och Didrik
Dårfinkar och dönickar
Huset Silvercronas gåta
St Mikael
Operation Stella Polaris
De drabbade
Jordskott
Anno 1790
Hotellet
Försvarsadvokaterna
Mordkommissionen
Örnen
Brottet
Fångade
Midnattssol

Dessutom vet jag att jag har sett flera bra norska, isländska, finländska och finska serier, men tyvärr minns jag inte så mycket om dem.

Böcker:

Ronja Rövardotter
Mio min Mio
böckerna om Madicken
Tappa inte masken
Missne och Robin
Sandor slash Ida
Agnes Cecilia
Tordyveln flyger i skymningen
Johannesnatten
Månfågel
Gengången
Serien om SubRosa-detektiverna
Danni
Cirkeln
Anna Lihammers deckare - Medan mörkret faller och Än skyddar mörkret
Skämmerskans dotter Lene Kaaberbøl (och resten av serien)
Udda verklighet och Särskild av Nene Ormes
Mysteriet på Hester Hill
Böckerna om tvillingdeckarna, särskilt Frimärksmysteriet på Loberga
Fia-böckerna
(och några gamla Wahlströmsböcker som jag fått av mamma och mormor men som jag inte minns så mycket om just nu)

Jag har förstås läst massor av andra svenska och andra nordiska böcker som jag inte kan komma på just nu, bland annat en serie isländska deckare som är riktigt bra. En del har jag inte tyckt så mycket om, andra var ganska bra, men jag hoppas och tror att jag inte glömt mina favoriter. Förresten kan jag nämna några gamla böcker som jag läst som liten - Vi som går köksvägen, Ett köpmanshus i skärgården och serien om Catrin Ambrosia av Alice Lyttkens. Den senare borde verkligen ges ut igen.