This is a review of a Swedish mystery.

 

"År 1906 anländer kung Oscar ii till kurorten Marstrand. Runt honom flockas societeten och under två intensiva sommarmånader badar man tångbad, knyter kontakter och väver intriger. Direktör Lundberg med familj har tagit in på Turisthotellet, trots att det egentligen är alldeles för dyrt. Men förhoppningsvis kan den stärkande havsluften kurera den sjukliga dottern Karolina, och kanske kan de på köpet finna henne en välbeställd make.

Men det sociala spelet visar sig vara förrädiskt, och ofrivilligt dras Karolina in i societetens intriger. Hon möter greve Douglas Lagercreutz och allt ser ut att falla på plats, tills hon inser att också han spelar ett spel. Ett spel med orimligt höga insatser.

En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning inne på det anrika men numera förfallna Turisthotellet. Övningarna får ett abrupt slut när brandmännen hittar en död man. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg kallas in för att utreda fallet. Allt tyder på att mannen blivit mördad. Men vem kan tänkas ha vinning av hans död?"

E-bok (nedladdningsbar)
Filformat: EPUB med vattenmärke (4.3 MB)
Språk: Svenska
Antal sidor: 673
Utg.datum: 2014-05-05
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 9789175370149

Jag har läst alla Ann Rosmans deckare, men jag måste säga att Havskatten är den bästa av dem allihop. Man kanske kan säga att jag är ovanligt känslig, men de tidigare böckerna var så deprimerande, trots att de allihop var väldigt välskrivna och intressanta. Det är faktiskt till och med så att jag som funderat på att åka på en utflykt och se mig omkring i (på?) Marstrand, särskilt fästningen, efter att ha läst om allt tragiskt som hänt där, har börjat tveka lite.

Kanske är det också så att just det tidiga 1900-talet visade sig vara ännu mer intressant än de tidigare epokerna. En annan viktig detalj är att jag uppfattar de flesta huvudpersonerna som tillräckligt sympatiska. I många fall är de ju inte det, när det gäller andra böcker. Tvärtom. Jag förstår faktiskt inte hur någon orkar bry sig om hur det går för de verkligt osympatiska huvudpersoner som är vanligare i populära deckare. Hur som helst kan jag verkligen rekommendera Havskatten till vem som helst som tycker om deckare med historiska tillbakablickar. Personligen tycker jag också att det är extra roligt att läsa böcker som utspelar sig i Västsverige där jag själv bor (fast det betyder inte att jag inte uppskattar de som utspelar sig på andra ställen också).

Den här boken läste jag som e-bok, lånad från biblioteket, men jag tänker faktiskt köpa ett tryckt ex också. Jag ger den 4 av 5 möjliga i betyg.